Κατηγορίες

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Γιάννης Μηλιτσόπουλος γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1952, στην Πάτρα. Τελείωσε τη βασική του εκπαίδευση στο 3ο Γυμνάσιο Αρρένων Πατρών. Ζει στην Αθήνα από το 1970, όταν μπήκε φοιτητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Τελείωσε το στρατιωτικό του στην Καβύλη του Έβρου (1976-1977).Στη δεκαετία του ’80 ασχολήθηκε με διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως ασφάλειες, εισαγωγές-εξαγωγές, εμπόριο κ.λπ. Από το 1991 έως το 2004, ήταν IS manager της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ

Ο Γιάννης Μηλιτσόπουλος είναι ένας gamesman με πολυποίκιλα ενδιαφέροντα και χόμπυ:
Στο Μπριτζ είναι πρωταθλητής, δάσκαλος, συγγραφέας, αρθρογράφος, καθηγητής διαιτησίας και προπονητής (για λεπτομέρειες δείτε παρακάτω).
Είναι ένας υψηλού επιπέδου παίκτης Μπιλιάρδου.
Είναι εξπέρ στις Πολεμικές Tέχνες.
Στα computers είναι ειδικός.
Παίζει Τάβλι σε πρωταθλητικό επίπεδο.

==

Ο Γιάννης Μηλιτσόπουλος ξεκίνησε να παίζει Μπριτζ στην Αθήνα το 1974, κατά την διάρκεια των σπουδών του στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Γρήγορα έγινε Πρωταθλητής και από το 1978 και εντεύθεν έχει κερδίσει τρεις φορές το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ομάδων Όπεν (1ης βαθμίδας), μία φορά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ζευγών Όπεν (1ης βαθμίδας), αρκετά Πανελλήνια πρωταθλήματα 2ης βαθμίδας και πάρα πολλές (άνω των 40) διοργανώσεις Σωματείων 3ης βαθμίδας. Ήταν παίκτης της Εθνικής Ομάδας Όπεν τρεις φορές (Ολυμπιάδα του 1980, Πανευρωπαϊκοί του 1997, Ολυμπιάδα 2000). Μάλιστα, στην τελευταία, η Εθνική ομάδα έκανε την καλύτερη επίδοση τελευταίας 20ετίας και την 2η καλύτερη από εγκαθιδρύσεως ΕΟΜ. Είναι “Εθνικός διαιτητής της ΕΟΜ” από το 1981 (“πτυχιούχος” από το 1979), που είναι ο ανώτερος τίτλος στην Ελλάδα, δεύτερος στην Επετηρίδα διαιτητών της ΕΟΜ. Το Έχει διαιτητεύσει πάμπολλους αγώνες 1ης και 2ης βαθμίδας. Έχει οργανώσει για λογαριασμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ τρία σεμινάρια διαιτησίας (ένα το 1991 και δύο το 1998), στα δύο εκ των οποίων ήταν ο μοναδικός ομιλητής ενώ στο τρίτο ο κεντρικός. Επίσης, διετέλεσε πολλές φορές μέλος εξεταστικής επιτροπής για απονομή πτυχίων σε διαιτητές, συμπεριλαμβανομένων και των πλέον πρόσφατων (Μάρτιος 1998, Μάιος 2003). Είναι αναγνωρισμένος “δάσκαλος της ΕΟΜ” από το 1979 (αρ.πρωτ. 804/28-12-1979). Τώρα έχει τον τίτλο του “Καθηγητή της ΕΟΜ” που είναι ο ανώτερος τίτλος διαιτησίας και δεν τον έχει κανένας άλλος διαιτητής. Έχει διδάξει είτε για λογαριασμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ είτε για λογαριασμό διαφόρων Σωματείων σε 17 περίπου τάξεις αρχαρίων (1979-1987), και πάρα πολλές φορές σε γκρουπ προχωρημένων και πολύ προχωρημένων (1983-1998).

Έχει διατελέσει προπονητής της Εθνικής Ομάδας Όπεν δύο φορές (1995 και 1996), προπονητής της Εθνικής Ομάδας Νέων 4 φορές (1987, 1992, 1994, 2001), και προπονητής της Εθνικής Ομάδας Γυναικών 3 φορές (1992, 1996, 2008). Αρκετές φορές έχει οριστεί ως προπονητής διαφόρων Προεθνικών ομάδων. Ακόμη, έχει οριστεί 2 φορές από την ΕΟΜ μέλος της επιτροπής εκλεκτόρων για τον σχηματισμό όλων των Προεθνικών Ομάδων. Έχει διατελέσει 2 φορές αρχηγός Εθνικής Ομάδας σε διεθνείς αποστολές, εκ των οποίων τη μία ως αρχηγός της Εθνικής Νέων (Πανευρωπαϊκοί 1994) και την άλλη ως αρχηγός της Εθνικής Γυναικών (Ολυμπιάδα 1992). Είναι συγγραφέας βιβλίων μπριτζ όπως και αρθρογράφος. Ήταν διευθυντής εκδόσεως του περιοδικού “Το Μπριτζ” που εκδίδει η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ από το 1993 μέχρι το 2000. Ήταν για πάρα πολλά χρόνια μέλος της Επιτροπής Κανονισμών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ, και έχει συμμετάσχει ως βασικό στέλεχος στην επεξεργασία και εισήγηση πλήθους κανονισμών που ισχύουν στο Αγωνιστικό Μπριτζ. Ήταν ο ανώτερος υπάλληλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ από το 1991 μέχρι το 2004.

===

Ο Γιάννης Μηλιτσόπουλος άρχισε να εκπαιδεύεται στις Πολεμικές Τέχνες ασχολούμενος με το Wing Tsun Kung Fu από το 1986. Μετά από 4 χρόνια εντατικής εκπαίδευσης πήρε το δίπλωμα του 1ου βαθμού (1st level = μαύρη ζώνη) αυτού του συστήματος που ήταν και το σύστημα του Bruce Lee. Συνέχισε κατόπιν με το Okinawa Tai για 3,5 χρόνια και πήρε την καφέ ζώνη. Συνέχισε με κάμποσους μήνες με το σύστημα Shito Ryu Karate, 6 μήνες με το Kick Boxing στο οποίο μάλιστα είχε δάσκαλο τον πρωταθλητή Ευρώπης και μετά επανήλθε στο Kung-Fu αλλά με το σύστημα North Saolin Κung Fu για μια περίοδο 1,5 έτους.

——

O Γιάννης Μηλιτσόπουλος άρχισε να παίζει Μπιλιάρδο το 1971. Γρήγορα έγινε ένας τοπικός εξπέρ. Το παιχνίδι τότε παιζόταν στα καφενεία ή και σε ειδικές αίθουσες. Το 1980 σταμάτησε για μερικά χρόνια να παίζει, εξ αιτίας κυρίως του Μπριτζ. Συνέχισε το 1988, όταν το παιχνίδι οργανώθηκε και ιδρύθηκε η Ελληνική Φίλαθλος Ομοσπονδία Μπιλιάρδου (ΕΦΟΜ). Ο Γιάννης Μηλιτσόπουλος ήταν Γενικός Γραμματέας της ΕΦΟΜ το 1990, οπότε εκπόνησε και καθιέρωσε αρκετούς κανονισμούς που διέπουν τα Ελληνικά Πρωταθλήματα του Μπιλιάρδου, ακόμα και σήμερα. Το 1994 κατέλαβε την 3η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1ης κατηγορίας, στο αγώνισμα του κάδρου (cadre 47/1).

——-

Ο Γιάννης Μηλιτσόπουλος είναι ένας “Computer freak”. Από το 1989 ασχολείται με τα κομπιούτερ… ανελλιπώς. Οι τομείς εξειδίκευσής του είναι: Ανάλυση συστημάτων και προγραμματισμός, Τοπικά δίκτυα (LAN), Βάσεις δεδομένων και ειδικότερα Oracle. Είναι οπαδός του Linux (από το 1991, version 0.99). Όταν ο Γιάννης Μηλιτσόπουλος έχει κάποιον ελεύθερο χρόνο, του αρέσει να γράφει προγράμματα σχετικά με το μπριτζ. Έχει εκπονήσει μια σημαντική συλλογή από βοηθήματα για μελέτη του μπριτζ, ανάλυση, κ.λπ.

Με το σύστημα προγραμμάτων αποτελεσμάτων αγώνων Μπριτζ, που είχε κατασκευάσει από το 1991, όλοι οι ελληνικοί αγώνες διεκπεραιωνόντουσαν με αυτό, μέχρι το 2004.

Το Τάβλι είναι ένα εξαιρετικό τεχνικό παιχνίδι, και αποτελεί ένα από τα εθνικά μας σπόρ. Ο Γιάννης Μηλιτσόπουλος, ως κλασικός Έλληνας, άρχισε να παίζει τάβλι από την ηλικία των 5 ετών (“εβραίικο”) ενώ στην ηλικία των 8 ήδη έπαιζε και “πόρτες”. Του αρέσει να παίζει στο Internet όπου υπάρχουν πολλοί servers και μάλισα δωρεάν. Περίπου 30.000 παίκτες(!) παίζουν σε κάθε έναν από αυτούς τους servers, και υπάρχει μάλιστα και ένα σύστημα αξιολόγησης παρόμοιο με το “Elo” στο σκάκι. Σε έναν από αυτούς τους servers μπορεί να δείτε τον Γιάννη Μηλιτσόπουλο μεταξύ των πολύ καλών παικτών.